De beste wensen voor 2018!

Vorige week was er een kerstmarkt op en rond het Wilhelminaplein. En ondanks de slechte weersvoorspellingen zorgden we ervoor op een leuke manier aanwezig te zijn.

Kandidaat nr. 5 Maud van der Meer met kerstman

Dit keer hebben we onze letters – I Love Rijen – maar gedeeltelijk gebruikt. Met een grote I en het hart gevolgd door de kerstboom wilden we onze kerstsfeer meebrengen. Maar daarnaast hadden we voor de bezoekers een leuke kerstattentie die erg werd gewaardeerd. Natuurlijk stonden we er niet alleen om leuke dingen uit te delen. Net zoals op de jaarmarkt en met praat-op-straat wil Gemeentebelang met deze activiteiten dichtbij en toegankelijk zijn. Het is fijn om met iedereen in gesprek te komen. We krijgen daarbij veel opmerkingen, ideeën en tips. Die zijn voor ons een aanjager om onze taak in de raad zo goed mogelijk te doen.

De komende maanden zul je ons nog meer gaan tegenkomen. Want we willen onze nieuwe actievelingen graag met je kennis laten maken. Want we hebben niet alleen de 50 kandidaten van de kieslijst maar een top 9 die zich extra voor jou wil gaan inzetten in de nieuwe raadsperiode. Maar zover is het nog niet. Voor nu wenst Gemeentebelang je een duurzaam, veilig en zorgzaam Nieuwjaar toe en we hopen je gauw te treffen bij een van onze activiteiten. Wil je ons iets laten weten? Klik op Contact. Of kijk op onze Facebook pagina.

De eerste negen van de lijst

Ingrid Scheifes, voorzitter van Gemeentebelang, licht toe: “Dat Ariane Zwarts de lijst ging aanvoeren, was al eerder bekend, maar de bekendmaking van de eerste negen namen, die wilden we voor de jaarwisseling doen. Dan weet iedereen waar Gemeentebelang op inzet in 2018.”

“We hebben een erg sterke lijst. Het zijn mensen met verschillende achtergronden, maar die samen het perfecte team vormen om te werken aan onze omgeving, onze gemeente. Want iedereen wil daar wonen, waar het nog beter wordt. Gemeentebelang heeft het geluk heel goede kandidaten te hebben en daarnaast veel sympathisanten en supporters. Onze kandidaten hebben heel verschillende achtergronden. Zo hebben we er een die werkt als shift-supervisor in de voedingsmiddelenindustrie, we hebben een docent communicatie en media design, een ambtelijk secretaris, een universitair docent van een juridische faculteit, een it’er, een coach bij een transportbedrijf en … een wethouder.

De eerste negen zijn dus van vele markten thuis en hebben samen een dijk van een ervaring. Ze vinden ze het allemaal fantastisch om met mensen om te gaan, vragen te stellen en iets over te hebben voor de samenleving. Ze zijn maatschappelijk betrokken en vinden het leuk om oplossingen te bedenken voor problemen. En … het is een leuke club: mensen met gevoel voor humor.”

Dit zijn de kandidaten van Gemeentebelang voor het raadslidmaatschap: 1-Ariane Zwarts, 2-Johan Manders, 3-Ben Beljaars, 4-Francesco Beterams, 5-Maud van der Meer, 6-Peter van Seters, 7-Maarten van Haperen, 8-Dewi de Hoon en 9-Daniël van Dongen.

Ingrid Scheifes: “Het is echt geweldig dat het bestuur van Gemeentebelang deze lijst mag presenteren. Jong, oud, man, vrouw, alfa- en beta-mensen, maar allemaal met  de juiste twist: hard willen werken voor de inwoners van Gilze en Rijen.”

Op de foto van links naar rechts: Daniël van Dongen, Dewi de Hoon, Peter van Seters, Ariane Zwarts, Francesco Beterams, Maud van der Meer, Ben Beljaars, Johan Manders en Maarten van Haperen.
Serona Peters Fotografie.

En lees wat BNdeStem hierover berichtte

Spoorproblemen nu aanpakken!

Treinen rijden dwars door Rijen. En de problemen daarmee worden in rap tempo erger. Het aantal treinen gaat de komende jaren drastisch toenemen. Met alle gevolgen van dien. Tijd voor actie! En daarbij is afsluiting van de overweg bij het station het slechtst mogelijke idee!

Het is algemeen bekend dat de Betuweroute niet heeft geleid tot een afname van het aantal treinen op “onze” route. Gevaarlijke stoffen gaan nog steeds dwars door ons dorp. Geluid- en trillingoverlast zijn toegenomen. Meer treinen, dat betekent dat de spoorwegovergangen straks meer dicht dan open zullen zijn. Daarom is het goed dat daar nu de aandacht op gevestigd is, door zowel de provincie als Prorail. Dat is belangrijk, want onze gemeente kan dit niet alleen aanpakken, laat staan betalen.

Binnenkort start er een onderzoek naar mogelijkheden om het probleem van de spoorwegovergangen op te lossen. Dat vindt Gemeentebelang een prima zaak. Wij maken ons echter zorgen over een van de opties in dit onderzoek: de complete afsluiting van de overweg bij het station! Dat vinden wij geen goed idee. Dat zou een ramp zijn. Door zo’n afsluiting wordt Rijen in tweeën gesplitst. En de inwoners van Grote en Kleine Spie zullen dan een flinke omweg moeten maken om bijvoorbeeld kinderen naar school te brengen of boodschappen te doen. Dat kan niet de bedoeling zijn! Er moet een betere oplossing zijn!

Gemeentebelang is dan ook van mening dat we deze kans moeten aangrijpen om ervoor te zorgen dat het overwegprobleem voor eens en voor altijd goed opgelost wordt. Er is een ingrijpende en kostbare aanpassing nodig en daar moet goed over nagedacht worden. Alle opties die mogelijk zijn moeten meegnomen worden in het onderzoek. Want waar je woont, moet het goed zijn! En dat geldt voor de inwoners aan beide kanten van het spoor!

Hockeyen in een waterplas!

Twee weken geleden was het weer zover. De speelvelden van hockeyclub Gilze en Rijen stonden blank. Met veel moeite konden de leden een veld een beetje bespeelbaar maken, maar de volgende wedstrijd moest helaas worden afgelast. Het veld was onbespeelbaar, om van veilig sporten nog maar niet te spreken.

De problemen met de hockeyvelden zijn al langer bekend. Het is een complexe problematiek die veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren als ligging, vallend blad, algen en wateroverlast. Dit blijkt wel uit een rapport dat is opgesteld om de problemen in kaart te brengen. Hierna zijn afspraken gemaakt met de club en er zijn maatregelen genomen om de velden bespeelbaar te houden. Helaas blijken deze maatregelen niet voldoende.

Gemeentebelang heeft gezien hoe erg de situatie weer is geworden. De clubleiding van HCGR stelt al langer vast dat de veiligheid van spelers in het geding is door de spekgladde velden. En nu stonden de velden alweer onder water. Kortom, betere maatregelen zijn nodig om te zorgen dat er fatsoenlijk gehockeyd kan worden.

Gemeentebelang heeft daarom een motie ingediend om op korte termijn maatregelen af te dwingen. Bovendien moet de gemeente gaan bekijken hoe deze problemen voor eens en altijd kan worden opgelost. Na bijval van alle partijen en toezeggingen van de wethouder hoefde de motie niet meer in stemming te worden gebracht. Het was immers voor iedereen duidelijk: op korte termijn worden de velden schoongemaakt en de wethouder komt snel met een voorstel voor een structurele oplossing.

Met deze toezeggingen kan HCGR het winterseizoen afmaken. We rekenen erop dat de gemeente snel aan de slag gaat. Dan kan er in alle seizoenen goed en veilig gehockeyd worden in Rijen. Waar je woont, moet het goed zijn! En dus ook voor de sporters. We blijven dit uiteraard volgen!

Wil je meer weten over Gemeentebelang, neus eens rond op deze website. Wil je reageren? Klik dan op Contact?

De weg kwijt in Rijen!

Het is een puinhoop in Rijen! Als je van de ene naar de andere kant van het dorp wil, heb je meteen een probleem.  Hoofdstraat, Spoorlaan-Noord, Marijkestraat, Beatrixstraat, Constance Gerlingstraat. Je kunt er niet door! Vage omleidingen, verbodsborden, pijlen. Je kunt beter even via de Rijksweg of de Oostelijke Rondweg naar de andere kant gaan…

Daar heeft Gemeentebelang vragen over gesteld. En de antwoorden zijn binnen. Het blijkt dat men bij de gemeente niet wist dat er straten werden afgesloten wegens werkzaamheden. Men zit bij de gemeente met de handen in het haar en probeert er een mouw aan te passen.

Dit had beter georganiseerd moeten worden, vindt Gemeentebelang.

Het antwoord van de gemeente:

Verkeersoverlast

 

Hondenbelasting is voor de honden en hun baasjes

In de afgelopen raadsvergadering kwam er een motie ter sprake om de hondenbelasting af te schaffen. Die zou niet meer van deze tijd zijn en het geld zou vooral aan de algemene reserve toegevoegd worden. Die hondenbelasting brengt overigens behoorlijk wat geld in het laatje van de gemeente.

Gemeentebelang begrijpt deze redenering, maar denkt er een beetje anders over. De gemeente maakt kosten om voorzieningen te treffen voor honden en hun baasjes. Zo zijn er diverse losloopterreinen die onderhouden moeten worden, er zijn hondentoiletten aangelegd die regelmatig gereinigd worden, er zijn gratis hondenpoepzakjes en bovendien zijn er Boa’s actief om hondenoverlast aan te pakken. Goede voorzieningen voor honden zijn belangrijk in onze gemeente. Honden kunnen er lekker spelen zonder dat dit problemen geeft voor andere gebruikers van bijvoorbeeld een wandelgebied of speelterrein.

Om deze voorzieningen in stand te houden, te verbeteren of zelfs uit te breiden wil Gemeentebelang dat de opbrengst van de hondenbelasting gekoppeld wordt aan de uitgaven die ervoor gemaakt worden. Door hiervoor een zogenaamde bestemmingsreserve te maken is het voor iedereen duidelijk waar het geld aan besteed wordt: namelijk aan de kosten voor de uitvoering van het hondenbeleid. Zo dragen alleen hondenbezitters bij aan de kosten hiervoor, want als je de hondenbelasting afschaft moet iedereen voor de hondenvoorzieningen betalen. En wie weet, als je deze bedragen transparant tegenover elkaar zet kan de hondenbelasting misschien wel omlaag! Dat vindt Gemeentebelang dan een echte win-winsituatie. Hondenbezitters betalen een bijdrage voor de werkelijk gemaakte kosten en andere inwoners worden hiermee niet extra belast. Afgelopen maandag hebben wij dit idee voorgelegd aan het college. En hopelijk wil het college dit verder uitwerken zodat de verordening hondenbelasting zo snel mogelijk aangepast kan worden.

Heb je ook ideeën hierover laat het ons dan gerust weten! Mail ons (via Contact rechtsboven) of reageer op Facebook.

Op werkbezoek in Heusden: “Anders inzamelen” voor nu en later

De gemeenteraad heeft besloten om anders te gaan inzamelen. We zamelen al gescheiden in, maar nog niet goed genoeg. Op dit moment heeft elke inwoner in onze gemeente jaarlijks 129 kilo restafval. En de landelijke doelstelling, VANG genoemd, geeft aan dat dit naar 100 kilo in 2020 moet, en zelfs naar 30 in 2025. Dat is nog een hele klus en daarvoor zijn nieuwe stappen nodig.

Dat is dus “anders inzamelen” geworden. Uit onderzoek blijkt dat dit systeem het beste past bij onze gemeente en dat hiermee de doelstellingen kunnen worden gehaald. Om meer te weten te komen over hoe het systeem werkt, organiseerde de gemeente een werkbezoek aan Heusden. Want in die gemeente zijn ze al in 2015 gestart met het anders inzamelen. Natuurlijk waren de raadsleden van Gemeentebelang nieuwsgierig naar de bevindingen en resultaten en dus gingen ze mee.

Het blijkt in Heusden goed te gaan. Tijdens een uitgebreide presentatie kwam het hele proces van invoeren tot uitvoeren aan bod. We hoorden over het overleg met inwoners over de plaatsen waar de containers moesten komen door middel van inloopavonden, over de controle, over monitoring, over omgevingsvervuiling (bijplaatsingen), loopafstanden en storingen. We hoorden de reacties van inwoners die twijfelden aan nut en noodzaak. Daarom was het goed te horen dat er in het dorp Drunen, na een korte proefperiode, een enquête is gehouden. Daaruit blijkt dat 56% van de dorpsbewoners tevreden was met het nieuwe systeem en dat 15% er neutraal tegenover stond. Een groot deel van de inwoners was blijkbaar na een korte tijd al gewend aan de nieuwe manier van inzamelen.

Maar vooral de resultaten van het anders inzamelen waren in deze gemeente indrukwekkend. De cijfers voorspellen dat al in het overgangsjaar 2017 een daling van het restafval met 39% wordt gerealiseerd! De inwoners van Heusdengaan hiermee van 168 kilo restafval terug naar 95 kilo per inwoner!.

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan een container, om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Want ook voor de afvaldienst is er veel veranderd. Geen zakken meer die kapot gaan omdat er scherpe dingen in zitten, niet meer honderden keren per dag bukken. Het precisiewerk om een container uit de put te trekken kwam daarvoor in de plaats.

Gemeentebelang heeft veel geleerd tijdens dit nuttige bezoek. Het is goed om te zien dat een vergelijkbare gemeente zulke mooie resultaten heeft geboekt. En we kunnen ons voordeel doen met de Heusdense ervaringen. We weten dat wethouder Ariane Zwarts luistert naar de inwoners. Zo heeft ze er nu al voor gezorgd dat men kan blijven kiezen tussen een container 140 of 240 liter, dat er inloopavonden komen om de plaats van de containers met elkaar te bespreken. Ze heeft maatwerk beloofd voor ouderen en voor mensen met een beperking, er komen afvalcoaches en er wordt gezorgd voor toezicht en handhaving, bijplaatsingen worden binnen twee werkdagen opgeruimd en ze wil dat de tariefstelling op het huidige niveau blijft. Maar over dat laatste beslist de gemeenteraad in december.

Gemeentebelang heeft er vertrouwen in dat ook wij in Gilze en Rijen, met elkaar, de restafval kunnen terugbrengen naar minder dan 100 kilo. Dat is de afval waar we nu nog geen andere mogelijkheden voor hebben en die verbrand wordt. Al het andere afval kunnen we omzetten in herbruikbare materialen en producten. Dat doen we voor elkaar, voor de toekomst en voor de aarde, de plek waar we wonen. Want waar je woont, moet het goed zijn en blijven.

Houd je ons op de hoogte? We horen het graag. Klik op Contact.