Debatloze begrotingsraad zet oppositie aan de kant

Gemeentebelang: handreiking heeft voor coalitie geen waarde

De begrotingsraad is de belangrijkste raadsvergadering. In deze vergadering wordt bepaald wat de gemeente in 2023 gaat doen en wat het kost. In de afgelopen begrotingsraad was iets bijzonders aan de hand.

De begroting wordt normaliter gesteund door de coalitiepartijen. Maar partijen mogen ook wijzigingen aanbrengen of met voorstellen komen. En dat heeft Gemeentebelang gedaan. Gemeentebelang vindt dat er door het college bar weinig aandacht is voor de problemen die er nu zijn. Er gaat bijvoorbeeld 4,5 miljoen naar goede straten in Gilze terwijl er een motie uit de vorige periode ligt voor verbetering van de Marijkestraat. Een motie die ooit door GGR ingediend werd maar waar ze nu geen euro meer voor over hebben. Of een motie om bijzondere bijstand omhoog te brengen van 120%, een kans waar PvdA jarenlang voor ijverde. Nu ze het kunnen waarmaken stemden ze, onbegrijpelijk, tegen deze motie.

Het Gemeentebelang team: handreiking heeft voor coalitie geen waarde

Maar het meest trieste was dat de coalitie geen enkele reactie gaf op de ingediende moties en amendementen. Alle partijen doen hun best om mee te denken om het voor onze inwoners beter te doen. Maar wat schetst onze verbazing? Er was geen debat! PvdA had geen input, Kern75 wilde er niet over praten en als klap op de vuurpijl gaf fractievoorzitter Peter van Seters van GGR aan dat hij “geen behoefte heeft aan debat”. Alle ideeën van de oppositie partijen werden aan de kant gezet als irrelevant. Terwijl juist de raadszaal de plaats is om met elkaar in gesprek te gaan om te kijken wat goed is voor onze gemeente. Maar zonder debat werd alle democratie en samenwerking door deze fractievoorzitters op een denigrerende manier uit de weg gegaan.

Het is triest te moeten constateren dat deze coalitie niet met de macht die ze gegeven is kan omgaan. Macht brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee: luisteren, horen en praten. Dus we gaan ervan uit dit eenmalig was en houden vast aan de handreiking in de perspectiefnota: “we kijken ernaar uit om met u als raad het gesprek aan te gaan.” Meer weten? info@gemeentebelang.org

Deelscooters alweer verdwenen uit onze gemeente

Gemeentebelang: en daarmee ook de overlast

Vorig jaar november verschenen ze in onze gemeente: de knalgroene elektrische scooters waar je makkelijk mee van a naar b kon rijden. De gemeente werd verrast met de plaatsing van de scooters. Regels bleken niet of lastig op te stellen. Met wat goede wil werden de scooters verwelkomd als een duurzame manier van vervoer in onze gemeente.

Helaas bleek het gebruik van de scooters een ware plaag. Ze werden op ongewenste plaatsen achter gelaten, vernield en zelfs in brand gestoken. En doordat ze ook lukraak op de stoep geparkeerd werden, konden inwoners met kinderwagens, rolstoelen en rollators hun weg niet of moeilijk vervolgen.

Het bedrijf GO Sharing heeft zich na een jaar na de invoering van de deelscooters teruggetrokken uit veel dorpen en steden, en nu ook uit onze gemeente. De scooters werden niet genoeg gebruikt om winstgevend te zijn voor GO Sharing. En dat is goed om te onthouden want bedrijven als Go Sharing zijn er dus niet om bij te dragen aan onze duurzame doelstellingen, maar om geld te verdienen.

Nieuwe regels voor deelscooters moeten overlast voorkomen

Gemeentebelang wil herhaling van dit scooter-fiasco voorkomen. Daarom heeft fractievoorzitter Maud van der Meer in de gemeenteraad een motie ingediend om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het aanbieden van deelvervoer en hoe we de problemen zoals benoemd in de toekomst kunnen voorkomen als er een nieuwe exploitant zich aandient. De (nieuwe) regels moeten dan opgenomen worden in onze verordening. Alle partijen, behalve GGR, dienden de motie mee in. Het is een duidelijk signaal hoe belangrijk dit onderwerp wordt gevonden.

Wethouder Machielsen wilde in eerste instantie wachten met actie ondernemen tot een nieuwe aanbieder zich aandient. Voor Gemeentebelang was het echter duidelijk: als we wachten met nieuw beleid maken zijn we te laat en zal de overlast weer plaatsvinden. Uiteindelijk steunde de voltallige gemeenteraad dit standpunt en moet wethouder Machielsen aan de slag. Gemeentebelang gaat ervan uit dat hij met goede voorstellen komt om dit fenomeen te reguleren in onze gemeente.

Reageren op dit artikel? Stuur dan een bericht naar Maud@gemeentebelang.org of maarten@gemeentebelang.org

De toekomst van Gilze en Rijen is van ons allemaal

Gemeentebelang: Vergrijzing is geen zaak van de ouderen alleen

Nederland, en dus ook onze gemeente, vergrijst in een rap tempo. De vergrijzing heeft grote impact op bijvoorbeeld de zorg, personeelstekort en betaalbaarheid. Sociale problemen zoals eenzaamheid, zelfstandig wonen en geldzorgen nemen toe. Vergrijzing is een complex vraagstuk.

Daarom vindt Gemeentebelang dat organisaties en verenigingen zoals Lokaal Steunpunt Mantelzorg, Dementie Vriendelijke Gemeente, VIP, Voedselbank, Weggeefhoek, dagbesteding en de seniorenverenigingen van groot belang zijn om het preventieve gedeelte van het “zorglandschap”, als aanvulling op de taken van de gemeente, te kunnen blijven bedienen. Het was dan ook een teleurstelling om in de begroting te lezen dat het college alleen in gesprek wilde gaan met het seniorenplatform om de uitdagingen van de vergrijzing te bespreken. Want waarom zou je dat niet met meerdere generaties en organisaties doen?

In het verkiezingsprogramma van Gemeentebelang hebben we aangegeven dat we met senioren en de jongere generatie moeten nadenken over een visie “toekomstbestendig sociaal Gilze en Rijen”. Want de jongere generatie van nu is de oudere generatie van de toekomst. Juist daarom moet het gesprek over die toekomstvisie gevoerd worden met inwoners van verschillende generaties en organisaties. Gemeentebelang diende daarom een motie in die het college opdroeg om met meerdere generaties inwoners te gaan bespreken wat er nodig is om de gevolgen van de vergrijzing in onze gemeente in kaart te brengen en zo te kunnen doen wat nodig is.

Maud en Fay bezoeken de bijeenkomst Kom & Ontmoet van de kerngroep Dementie Vriendelijk Gilze en Rijen

Helaas en tot onze verbazing vond wethouder Marielle Doremalen (PvdA) de motie overbodig. Gelukkig steunden alle andere partijen het initiatief van Gemeentebelang wel en moet de wethouder dan ook op deze wijze aan de slag.

Er zijn verschillende initiatieven binnen onze gemeente waar jong en oud elkaar kunnen treffen. Zo bezochten Maud en Fay de bijeenkomst Kom & Ontmoet van de kerngroep Dementie Vriendelijk Gilze en Rijen. Een interessante bijeenkomst met presentaties over positieve gezondheid en het belang van bewegen. Gemeentebelang neemt hiermee ook zelf het initiatief, want wat je zegt moet je doen.

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een bericht naar Maud@gemeentebelang.org

Coalitie heeft geen oog voor lokale problemen in begroting

Gemeentebelang: mooie woorden maar geen geld voor de scouting

De gemeenteraad heeft de eerste begroting van het college van Kern 75, GGR en de PvdA behandeld. De fractie van gemeentebelang vond deze begroting geen recht doen aan wat er nu nodig is heeft daarom tegen gestemd.

Met twee lokale partijen, Kern75 en GGR, in de coalitie is het verdrietig om te moeten constateren dat zij zich niet inzetten voor onze inwoners om lokaal het verschil te maken. Gemeentebelang vindt als lokale partij dat we juist nu moeten doen wat we kunnen als het gaat om onze inwoners en verenigingen. Inwoners moeten de politiek kunnen vertrouwen en dat betekent voor Gemeentebelang: doen wat je zegt.

En doen wat je zegt geldt niet slechts in verkiezingstijd. Als voorbeeld hebben alle partijen vlak voor de verkiezingen een motie ingediend om scouting Rijen te helpen bij het verbouwen van hun onderkomen. Echter hebben de coalitiepartijen “vergeten” deze raadsbrede wens in hun programma op te nemen, zagen ze deze over het hoofd bij de perspectiefnota en ook in de begroting komt de scouting totaal niet voor. Driemaal gemiste kans om hun belofte na te komen.

Maud en Maarten voorafgaand aan de begrotingsraad

Tot onze verbazing kwamen de coalitiepartijen met een motie die hetzelfde was als de motie van vorig jaar. Dat vinden wij belachelijk. Want die motie was immers al aangenomen!

Daarom heeft Gemeentebelang een amendement ingediend om een budget op te nemen in de begroting voor de broodnodige verbouwing van de scouting Rijen. Ze zitten in een oud, koud en te klein pand en hebben een plan liggen voor een toekomstbestendig en duurzaam clubhuis. En door middelen op te nemen in de begroting laten we zien dat we scouting serieus nemen. Dat deden VVD, CDA en D66 wel door dit voorstel te steunen maar de coalitiepartijen stemden tegen. En zo wordt de scouting weer aan hun lot over gelaten en kiest deze coalitie met lokale partijen en PvdA voor grote woorden en geen daden voor onze scouting met bijna 400 leden! Gemeentebelang wel: Samen, duurzaam en sociaal! Info: secretariaat@gemeentebelang.org

Drinkwater zomaar wegspoelen verleden tijd?

Gemeentebelang: Motie Waterneutraal bouwen en wonen unaniem aangenomen

Al in 2020 nam Gemeentebelang het initiatief voor subsidiemogelijkheden voor klimaat adaptieve maatregelen in onze gemeente. Hiermee kunnen inwoners met een leuke bijdrage in de kosten zelf aan de slag met bijvoorbeeld groene daken, regenwatervijvers, regenstenen, regentonnen, verwijderen van bestrating en nog veel meer. Regenwater wordt met dit soort aanpassingen beter benut, gaat niet het riool in en het water vangen we zo beter op. Maar wat Gemeentebelang betreft blijft het hier niet bij. We blijven vooruit kijken naar meer duurzame mogelijkheden om in te zetten in onze gemeente. Daarom diende de fractie van Gemeentebelang de motie Waterneutraal bouwen en wonen in.

Fractievoorzitter Maud van der Meer zei daarover in de Raad: “Toen ik jaren terug ging wandelen in de omgeving stond er nog water in de leemputten. Nu is duidelijk te zien dat het waterpeil zakt of soms helemaal verdwijnt. Dat we onze huizen afkoppelen van het riool en het hemelwater terug de grond in laten gaan is een goede zaak. En daarom is het vreemd dat we huizen blijven bouwen waarbij we het toilet doorspoelen met drinkwater! Daar zouden we in de toekomst toch vanaf moeten”.

Francesco Beterams nam het initiatief voor de motie

Gelukkig nemen ook andere partijen in de gemeenteraad de problematiek van watertekorten en wateroverlast serieus. Daarom werd deze motie raadsbreed ingediend zodat het college hiermee aan de slag moet gaan. Gemeentebelang is hier blij mee omdat we willen dat we in onze gemeente blijvend bezig zijn met klimaatadaptatie en duurzame initiatieven. Dat houdt in dat we altijd vooruit moeten kijken naar nieuwe ideeën om onze gemeente groen te maken en te houden. Want nu lijkt de heetste zomer ooit weer vergeten maar voor we het weten is de zon er weer. Hittestress, droogte en watertekorten, ook wij in onze gemeente kunnen bijdragen om het hier een stuk aangenamer en duurzamer te maken. Daarom zal Gemeentebelang niet stil blijven zitten en zich blijven inzetten voor alles wat te maken heeft met duurzaamheid, groen en klimaat!

Reageren op dit artikel of meer weten? Stuur een bericht naar Maud@gemeentebelang.org of Maarten@gemeentebelang.org

Coalitie negeert wens inwoners en VIP

Gemeentebelang: laat VIP zelfstandig zijn

Op de dag van de raadsvergadering werd aan het college en de raad een petitie aangeboden om het VIP haar zelfstandige status en subsidie te laten behouden. Meer dan 800 betrokken inwoners hebben de petitie in korte tijd ondertekend en vragen hiermee het college om het VIP te houden zoals het al jaren is. Het VIP is niet voor niets uitgeroepen tot beste vrijwilligersorganisatie van Nederland.

Gelijktijdig met de petitie heeft Gemeentebelang samen met de andere oppositiepartijen via een motie om hetzelfde gevraagd: hou het VIP zelfstandig en verander niks. Tot onze ontsteltenis bleek dat aan dovemans oren van Kern75, GGR en PvdA gericht.

De coalitie is van Kern75, GGR en PvdA is al een tijdje aan de slag, maar lijkt nu al hun eigen geluid te zijn vergeten. GGR zei als partij te staan voor het serieus nemen van inwoners en de mening van inwoners voorop te stellen. In de raadszaal is daar echter weinig van te merken. GGR lijkt Kern75 in alles blind te volgen en stemde tegen de motie. Tegen de ruim 800 inwoners die de petitie getekend hebben en tegen de ruim 450 vrijwilligers kwam GGR niet verder dan de woorden  “trots op VIP”. Hopelijk zijn ze dat na de onderdompeling van het VIP bij een regionale organisatie nog steeds.

Maud van der Meer: laat het VIP zelfstandig zijn

En dan de PvdA. Van een partij die altijd middenin de samenleving stond, staat Gemeentebelang helemaal versteld. De partij met wethouder Doremalen in het college lijkt nog niet door te hebben dat ze de macht hebben om dingen te veranderen. Gemeentebelang hoopte dat zij de motie zouden omarmen, maar het tegendeel bleek waar: zowel de fractie als de wethouder zelf gaven geen krimp toen ze gevraagd werd te strijden voor de zelfstandigheid van het VIP. Een gemiste kans voor een sociale partij als de PvdA.

Gemeentebelang blijft aandringen dat de coalitiepartijen alsnog gehoor geven aan de oproep van het VIP, de vrijwilligers en alle andere inwoners die zich betrokken voelen bij het vrijwilligerswerk. Want VIP is uniek, lokaal en dat moet vooral zo blijven.

Wethouder moet vaart maken met onderhandelingen spoorzone.

Gemeentebelang zorgt voor raadsbreed signaal

In maart van dit jaar bleek dat de financiering voor het project spoorzone niet rond was, en heeft de gemeenteraad geen besluit genomen. Gemeentebelang heeft altijd aangegeven dat er duidelijkheid moet zijn over de kosten, anders kan de herinrichting van de spoorzone niet van start.

Inmiddels is wethouder Scheifes (GGR) verantwoordelijk voor de spoorzone. Ook bleek uit de second opinion dat het tekort op de financiën van het project groot is: eind april was het gat 27 miljoen. Gemeentebelang heeft meerdere malen de simpele vraag aan de wethouder gesteld ‘wat bent u nou eigenlijk aan het doen’? Helaas bleef een duidelijk antwoord uit.

In de raadsvergadering van 17 oktober heeft de fractie van Gemeentebelang daarom het initiatief genomen door de motie ‘aansporing project spoorzone’ in te dienen. Raadslid Maarten van Haperen: ‘ De herontwikkeling van de spoorzone is van groot belang voor de toekomstige leefbaarheid, veiligheid en ontwikkeling van Gilze en Rijen. De afgelopen jaren heeft de Raad veel besluiten genomen en hebben we een aanzienlijke hoeveelheid geld gereserveerd. Maar de rek is eruit en we kunnen niet op hetzelfde spoor verder. Dat laat ook de second opinion zien. De wethouder is daarom een nieuwe onderhandeling gestart met partners Rijk en provincie Noord-Brabant. Maar over het verloop en met welke insteek wil hij niets zeggen. Alleen dat dit het eerste gesprek was met de partners sinds de installatie van dit college’.

Gemeentebelang: Spoorzone is meer dan alleen de ondertunneling

Voor Gemeentebelang is het wel duidelijk: zonder financiering hoeven we geen discussie over de precieze invulling van de spoorzone te voeren. De motie roept de wethouder op uiterlijk 28 februari 2023 te komen met duidelijkheid over de financiering van het project spoorzone. Helaas bleek in het debat dat de wethouder zich op geen enkele wijze wilde vastleggen, en leek zo aan te sturen op een open einde met een blanco cheque. Gelukkig dacht de raad daar anders over. De motie is raadsbreed aangenomen en roept de wethouder op om uiterlijk 28 februari 2023 te komen met duidelijkheid over de financiering van het project spoorzone.

Reageren op dit artikel of meer weten? Stuur een bericht naar Maarten@gemeentebelang.org of Maud@gemeentebelang.org