Begroting 2025 niet realistisch, Gemeentebelang stemt tegen

De gemeenteraad vergaderde op 11 november over de begroting voor onze gemeente voor 2025. In dezelfde vergadering werd de eerste tussentijdse rapportage vastgesteld. De begroting was volgens het college van B&W ‘sluitend’, en dat is een belangrijke eis van onder andere de provincie. Toch stemde de fractie van Gemeentebelang tegen de begroting.

Fractievoorzitter Maarten van Haperen: ‘op papier klopt dit proces, we leveren een sluitende begroting aan bij de provincie, maar meteen aansluitend stellen we een tussentijdse rapportage vast waarbij we diep de min induiken. Dit is toegestaan maar lijkt wel heel erg op goochelen met cijfers om een positief beeld te schetsen dat er niet is’.

Gemeentebelang heeft tijdens de raadsvergadering aandacht besteed aan de haalbaarheid van de plannen van het college. Al een paar jaar op rij wordt er door wethouder Scheifes verzekerd dat de plannen die het college maakt uitvoerbaar zijn. Toch eindigt elk jaar met een hoop projecten die worden doorgeschoven omdat het niet is gelukt deze te voltooien. Gemeentebelang wilde weten van de wethouder waarom de plannen nu wel gehaald gaan worden. Helaas kwam daar geen antwoord op. De fractie van Gemeentebelang pleit voor een realistische planning, en samen keuzes maken tussen wat gedaan moet worden.

de fractie van Gemeentebelang tijdens de raadsvergadering op 11-11

In december gaat de gemeenteraad aan de slag met een grote opgave om te bezuinigen, de gemeentelijke financiën moeten op orde worden gebracht om het zogenaamde ravijnjaar te overleven. De landelijke overheid stelt namelijk minder geld beschikbaar aan de gemeentes, terwijl ook Gilze en Rijen dezelfde taken uit moet blijven voeren. Gemeentebelang gaat deze vergaderingen in met als uitgangspunt: bezuinig niet op wat ons eigen maakt, en investeer in een sociale en duurzame toekomst.

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht naar maarten@gemeentebelang.org

Terugblik raadsvergadering

College spant zich minimaal in voor openbaar toegankelijk toilet

In de raadsvergadering van maandag 28 oktober besprak de gemeenteraad de motie van Gemeentebelang om openbaar toegankelijke toiletten te realiseren. Gemeentebelang raadslid Maud van der Meer diende opnieuw een motie in om het college aan te sporen om te komen tot een openbaar toegankelijk toilet in de kern Rijen. Het nieuwe centrum dat bijna af is, wordt namelijk nog toegankelijker door aan inwoners duidelijk te maken waar zij naar de toilet kunnen. 3,5 jaar geleden diende Gemeentebelang al eenzelfde soort motie in die raadsbrede steun kreeg, maar er was helaas nog geen resultaat te zien.

De reactie van het college was teleurstellend. Wethouder Machielsen (Kern’75) gaf aan dat ‘op het Wilhelminaplein geen plek was voor een toilet, maar dat inwoners wel bij verschillende ondernemers naar het toilet kunnen’. Er is niet gekeken naar andere mogelijkheden dan zelf een toilet te bouwen, wat niet de intentie van de motie was, het college heeft enkel de vraag gesteld aan ondernemers of inwoners er naar het toilet kunnen. Zo is er na 3,5 jaar feitelijk niks veranderd, als een bezoeker van het centrum in Rijen onverhoopt gebruik moet maken van een toilet, moet hij/zij dat gaan vragen.

Natuurlijk kennen we bij Gemeentebelang de ondernemers die gastvrij onze inwoners ontvangen voor een toiletbezoek en daar zijn wij dankbaar voor. Maar een openbaar toegankelijk toilet is ook zonder te vragen vindbaar, bijvoorbeeld aangegeven met bordjes. Moeten vragen of je naar het toilet mag is namelijk een extra drempel en dat maakt het minder toegankelijk, en toegankelijkheid en inclusiviteit is juist iets waar we als Gemeentebelang voor staan. Ook vindt Gemeentebelang dat als ondernemers gastvrij zijn om hun toilet beschikbaar te stellen, daar best wat tegenover mag staan. Kom ondernemers tegemoet in schoonmaak kosten en toiletpapier bijvoorbeeld.

Fractie Gemeentebelang staat voor toegankelijkheid en inclusiviteit

Helaas bleek het college op basis van de motie niet meer verder te willen denken in het inclusiever maken van onze gemeente. Zowel de coalitiepartijen GGR, Kern’75, PvdA als het CDA stemde tegen de motie van Gemeentebelang. De minimale inspanning van het college was voor deze partijen voldoende. De raadsleden van Gemeentebelang zullen zich wel blijven inzetten voor een inclusieve gemeente, en dat betekent dat wij concrete resultaten willen zien!

Reageren op dit artikel? Stuur een e-mail naar maud@gemeentebelang.org

Toiletbezoek kan niet wachten

Gemeentebelang: maak haast met het realiseren van openbare toiletten.

Op maandag 28 oktober heeft de gemeenteraad het definitieve ontwerp van het Wilhelminaplein in Rijen vastgesteld. Ook de fractie van Gemeentebelang heeft voor het ontwerp gestemd. Een mooi centrum is iets waar Rijen al heel lang op wacht. De gebouwen zijn klaar, nu de buitenruimte nog, wat Gemeentebelang betreft kan er niet snel genoeg begonnen worden met aanleggen.

Dat het nieuwe Wilhelminaplein en centrum een plek moet zijn voor iedereen staat vast. Er is veel aandacht besteed aan inclusie, want iedereen telt en doet mee. Al in 2021 heeft Gemeentebelang daarom een motie ingediend om te zorgen dat er openbaar toegankelijke toiletten komen, het liefst in alle kernen. Steeds meer mensen hebben last van klachten waarbij je snel een toilet wilt kunnen bezoeken. Een gedeelte van deze groep geeft aan dat het niet weten of er een toegankelijk toilet beschikbaar is, hen tegenhoudt om op pad te gaan. Bijna de hele gemeenteraad diende de motie van Gemeentebelang mee in, alleen GGR stemde tegen. Het realiseren van openbaar toegankelijke toiletten werd opgenomen in het inclusiebeleid. Een mooie stap.

Helaas ziet Gemeentebelang dat er 3,5 jaar later nog niks gerealiseerd is. De wens om tot een openbaar toilet te komen is echter onveranderd, en zelfs vastgesteld in beleid. ‘Aan een papieren werkelijkheid hebben we helaas niks’, geeft raadslid Maud van der Meer aan. ‘Daarom dienen we opnieuw een motie in om het college op te dragen aan de slag te gaan met het daadwerkelijk realiseren van een openbaar toegankelijk toilet. Bij toegankelijk hoort ook dat je niet hoeft te zoeken en vragen waar je naar de toilet kan, duidelijke bordjes zijn wat Gemeentebelang betreft onderdeel van een openbaar toegankelijk toilet’.De fractie van Gemeentebelang hoopt op net zoveel steun van andere partijen als 3,5 jaar geleden, want toiletbezoek kan soms niet wachten.

Reageren op dit artikel? Stuur een reactie naar maud@gemeentebelang.org

Gemeentebelang: niet alle bezuinigingen zijn hetzelfde.

Niet alleen ravijnjaar, maar ook nieuwe sporthal in Gilze kan zorgen voor lastenverzwaring inwoners.

De gemeenteraad staat de komende tijd voor een belangrijke keuze: bezuinigen we blindelings en leggen we de rekening bij onze inwoners, of durven we verder te kijken en kiezen we voor een toekomst die sociaal en duurzaam is?

Als gevolg van landelijke politie keuzes is 2026 een zogenaamd ravijnjaar: we krijgen minder geld van de staat en moeten dat zelf lokaal oplossen. Maar lokale keuzes hebben ervoor gezorgd dat de gemeente al in 2025 op zoek moet naar geld. De huidige coalitie van Kern’75, GGR en de PvdA koos na de verkiezingen voor de meest uitgebreide optie voor het vervangen van sporthal Achter de Tuintjes in Gilze. Als gevolg van deze keuze drukt de tijdelijke blaashal zwaar op de gemeentelijke financiën. Gemeentebelang is altijd tegenstander geweest van deze variant met 10cm extra sporthal, gouden dakgoten en regentuinen – het had veel goedkoper gekund en gaat voorbij aan de werkelijke sportbehoeften van onze inwoners.

In de vergadering van 7 oktober jl. heeft Maarten van Haperen namens Gemeentebelang duidelijk gemaakt dat wij niet mee bezuinigen in 2025 en dat onze inwoners niet moeten lijden onder de keuzes van de coalitie. Wat we wél doen, is verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst. We stoppen met spaarpotjes die het college gebruikt om de jaarrekening positief uit te laten pakken en verwerken het BTW-compensatiefonds zoals de provincie adviseert. Ook schrappen we posten zoals “onvoorzien”. Dit zijn slimme keuzes die ruimte scheppen in onze begroting, zonder dat we in het hart van onze samenleving snijden.

Daarmee is de kous vanaf 2027 helaas nog niet af. Onze prioriteiten zijn helder: de sociale voorzieningen blijven op peil. Deze voorzieningen zijn het fundament van onze lokale gemeenschap, en wij laten ze niet vallen. Ook verduurzaming blijft essentieel, zeker ook voor de toekomst van onze openbare ruimte. Ja, dat vraagt wellicht op termijn om hogere lasten, maar als dat nodig is om sociaal en duurzaam overeind te blijven, dan vinden wij dat een bespreekbare en eerlijke keuze. Wij verwachten een gemeente die op beide domeinen een actieve, regisserende rol inneemt en niet op kop, maar wel in de voorhoede loopt door zowel het proces te regisseren als inhoudelijk een standpunt in te nemen.

Samenvattend: Gemeentebelang kiest voor een sterke, sociale en lokale gemeente. We bezuinigen niet op het sociale hart van Rijen, Gilze, Molenschot en Hulten. We staan voor onze inwoners en richten ons op een toekomst waarin efficiëntie en duurzaamheid hand in hand gaan met sociale rechtvaardigheid.

Na 4 jaar nog steeds geen nieuwe skatebaan

Gemeentebelang: Gemeente laat jeugd stilzitten.

In oktober 2020 deed Gemeentebelang een oproep voor een nieuwe skatebaan in Rijen. De skatebaan bij voormalig basisschool de Kring moest plaatsmaken voor woningen, dus een nieuwe plek om samen te skaten was nodig. De oproep van ons leek succesvol. Er werd een tijdelijke skatebaan gemaakt bij jongerencentrum A16, en samen met skaters werd er gewerkt aan een plan voor een mooie skatebaan aan de Moerstraat in Rijen.

Maar nu, 4 jaar na de eerste oproep tot een nieuwe skatebaan, wordt er inmiddels al gewoond in de huizen en appartementen bij voormalig basisschool de Kring, en is de tijdelijke skatebaan verdwenen. Skaten kan inmiddels niet meer in Rijen, en de nieuwe skatebaan laat nog steeds op zich wachten.

fractie Gemeentebelang: 4 jaar wachten op een nieuwe skatebaan is niet acceptabel.

Gemeentebelang is teleurgesteld. Raadslid Maud van der Meer: ‘er is hard gewerkt door de skaters om samen met de gemeente een nieuw skatepark te ontwerpen. Ingericht als streetpark, een moderne en toekomstbestendige plek om elkaar te ontmoeten. Het is belangrijk dat als de gemeente samen met inwoners plannen maakt, deze plannen ook uitgevoerd worden. De gemeente laat nu de skaters en jeugd in Rijen in de steek’.

Omdat de nieuwe skatebaan in Rijen samen met de de verbouwing van de skatebaan in Gilze is aanbesteed bij een aannemer, moeten ook de skaters in Gilze langer wachten op hun nieuwe skatebaan. Wethouder Doremalen heeft aangegeven dat er problemen zijn met de vergunning voor de nieuwe skatebaan in Rijen. Het geluidsaspect moet blijkbaar zorgvuldiger bekeken worden. Eind oktober wordt de gemeenteraad uitgebreider geïnformeerd over wat er precies aan de hand is. Gemeentebelang wil vooral weten wat de oplossing gaat zijn, want meer dan 4 jaar wachten op een nieuwe skatebaan is niet acceptabel.

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht naar fractie @gemeentebelang.org

Carnavalsverenigingen luiden de noodklok

Gemeentebelang: carnaval is cultureel erfgoed

Carnaval hoort bij Brabant, en dus ook bij onze 4 dorpen in de gemeente. Maar door verschillende deelnemende verenigingen uit Wringersgat is de noodklok geluid. Er zijn te weinig bouwlocaties voorhanden om in de toekomst grote wagens te kunnen bouwen. Zonder grote wagens worden de optochten steeds kleiner, met als gevolg dat vrijwilligers afhaken. Uiteindelijk zal het carnavalsfeest steeds kleiner worden, en wellicht zelfs verdwijnen. De verenigingen werken hard, de afgelopen jaren zijn er nieuwe jonge bouwgroepen bij gekomen die zich enthousiast inzetten en de optochten groter en mooier hebben gemaakt. Maar een succesvol carnaval maak je samen.

Natuurlijk kunnen we in de gemeenteraad mooie woorden spreken over hoe we carnaval waarderen als lokaal feest. Maar bij woorden horen ook daden, vindt Gemeentebelang. Wat Gemeentebelang betreft moet juist de gemeente zich inzetten om een lokaal feest te behouden. Ook Gemeentebelang zelf draagt als lokale partij bij aan het carnaval in onze dorpen. Onze karakteristieke ‘I love Rijen’ letters zijn decor geweest bij carnaval in coronatijd en dit jaar waren voor het eerst onze stickers ‘I love Wringersgat’ en ‘I love Dringersgat’ in omloop.

de carnaval stickers van Gemeentebelang

Heel veel concrete mogelijkheden heeft de gemeente op het eerste gezicht niet. Maar de gemeente kan wel bijdragen om te zorgen dat er ruimtes gehuurd kunnen worden. Dus Gemeentebelang wil kijken naar wat wel kan: zo kan carnaval aangemerkt worden als lokaal erfgoed. Hierdoor worden de subsidiemogelijkheden ruimer voor de carnavalsverenigingen. Gemeentebelang pleit er dan ook voor om carnaval in onze gemeente te bestempelen als cultureel erfgoed, en het subsidiebeleid vervolgens tegen het licht te houden. Want waarom zijn andere lokale gebeurtenissen wel cultureel erfgoed en het carnaval niet? In de raadsvergadering van 22 september zal er daarom met andere partijen een motie worden ingediend.

Gemeentebelang: niet bezuinigen op lokale eigenheid.

Mooie kans voor Hulten na ontdekking Napoleonweg

Op zaterdag 7 september werd in Hulten de open dag voor de verbreding van de N282 en de N260a gehouden. De N282 wordt verbreed en de N260a aangepast. Voor geïnteresseerden en natuurlijk de inwoners uit Hulten was de open dag een mooie kans om meer te weten te komen over de werkzaamheden. Ook Gemeentebelang was erbij. Een bijzondere verrassing was de ontdekking van een stuk Napoleonweg onder het oude wegdek. Bij de herinrichting van Hulten is een stukje groen in de vorm van een parkje gepland op het punt waar de Napoleonweg is gevonden.

De Napoleonweg is gemaakt van basaltblokken en zandsteen, en liep vanaf Breda naar Den Bosch vanaf het einde van de 18e eeuw. Uniek voor deze oude rijksweg naar Breda is het fietspad dat later in 1902 langs deze weg kwam. Dit fietspad was het eerste vrijliggende en verharde fietspad van Nederland. Historisch gezien heeft het dorp Hulten dus altijd langs belangrijke verkeersaders gelegen.

Wat Gemeentebelang betreft blijft deze historische vondst behouden voor latere generaties om te bewonderen. Historische vondsten zoals deze komen niet vaak voor, dus als er zich een kans voordoet moeten we deze als gemeente pakken. Historisch erfgoed behouden kost echter wel geld. Helaas staat ook onze gemeente de komende jaren voor een financiële uitdaging. De gemeenteraad zal zich de komende maanden moeten gaan buigen over de vraag wat we als gemeente met het naderende ravijnjaar en dus het begrotingstekort gaan doen. Het ravijnjaar ontstaat doordat de landelijke overheid minder geld aan de gemeenten beschikbaar stelt.

Gemeentebelang vindt het als lokale partij belangrijk dat er niet bezuinigd wordt op juist dat wat onze 4 dorpen karakter geeft en uniek maakt. Investeren in het behoud van de Napoleonweg in Hulten past bij dit uitgangspunt dat wij graag lokale eigenheid willen behouden.  In de vergaderingen van de gemeenteraad zal Gemeentebelang hier dan ook op aandringen en initiatieven mee indienen.

Reageren op dit artikel? Stuur dan een bericht aan Maud, maud@gemeentebelang.org