PFAS-vervuiling op de vliegbasis, Gemeentebelang dwingt communicatie naar inwoners af bij het college.

In de raadsvergadering van 17 juni heeft Gemeentebelang tijdens het vragenuurtje vragen gesteld aan het het college van B&W. De vliegbasis in onze gemeente is bestempeld als bron van vervuiling van PFOS, een vorm van PFAS die gebruikt werd in de blusmiddelen van defensie en als giftige stof wordt gezien. Gemeentebelang wilde van het college weten waarom de gemeenteraad en de inwoners van onze gemeente niet zijn geïnformeerd over deze vervuiling, die al sinds 2021 bekend is bij de gemeente.

De fractie van Gemeentebelang maakt zich zorgen over overheden die naar elkaar wijzen

De beantwoording van onze vragen door wethouder Machielsen stemde de raadsleden van Gemeentebelang niet tevreden. Er is nog onduidelijkheid over de schaal en gevolgen van de vervuiling, en veel moet nog verder onderzocht worden. Wethouder Machielsen gaf aan dat er nu geen directe redenen zijn tot zorgen, en ‘dat we het probleem daar moeten laten waar het hoort’. Zoals Gemeentebelang eerder al schreef, maken wij ons zorgen over verschillende overheden die naar elkaar wijzen, en geen actie ondernemen waar het gaat om deze vervuiling of communicatie daarover richting onze inwoners. Het probleem van de vervuiling bij defensie laten, terwijl de locatie van de vervuiling midden in onze gemeente ligt, vinden wij dan ook geen optie.

Defensie heeft inmiddels toegezegd een toelichting te willen geven in de gemeenteraad. Uiteraard staat de fractie van Gemeentebelang daar positief tegenover. Maar juist ook onze inwoners moeten weten waar ze aan toe zijn. Of er wel of geen redenen zijn tot zorg, beide boodschappen kunnen actief gecommuniceerd worden aan de inwoners.

Uiteindelijk bleek er in de raadsvergadering een motie nodig om het college te bewegen tot actie. Onze motie werd gelukkig raadsbreed gesteund door alle partijen. De motie draagt het college op om specifieker uit te zoeken wat de aard en de gevolgen zijn van de vervuiling, actieve communicatie richting de inwoners te verzorgen, de zorgen van de raad over te brengen aan defensie en het onderwerp op de agenda van het COVM te zetten.

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht naar Maarten@gemeentebelang.org

Ernstige PFAS vervuiling op vliegbasis

Gemeentebelang: zorgen om gezondheidsrisico’s

Gemeentebelang heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving dat de provincie Noord-Brabant meer dan 850 mogelijke PFAS-locaties in beeld heeft. Landelijk blijkt dat het locaties zijn waar in het verleden verdachte PFAS-activiteiten plaatsvonden, zoals brandweerkazernes en defensieterreinen. Uit de beantwoording van onze vragen vorige week blijkt dat de vliegbasis Gilze en Rijen als bron voor verontreiniging door deze giftige stoffen in beeld is.

Tegelijk met de beantwoording is afgelopen donderdag na journalistiek onderzoek door Pointer ook naar buiten gekomen dat Vliegbasis Gilze en Rijen ernstig vervuild is. Vrijwel alle bodemmonsters op het terrein overschrijden de norm voor ernstige bodemverontreiniging en op één plek wordt de norm voor ernstige vervuiling zelfs 56 keer overschreden, aldus Pointer. De vervuiling zou erger zijn dan rond de industrieterreinen van Chemours in Nederland en 3M in België aan de Westerschelde en meetbaar zijn in oppervlaktewater en grondwater. In Leeuwarden zijn naar aanleiding van soortgelijke vervuiling op de militaire basis daar maatregelen afgekondigd zoals het niet mogen zwemmen in het water, het water niet voor de tuin te gebruiken en om huisdieren er niet van te laten drinken.

Naar aanleiding van berichtgeving blijkt dat de gemeente al in 2022 op de hoogte was van de ernstige vervuiling. De raad en inwoners zijn echter niet geïnformeerd. In de raadsvergadering van 17 juli heeft Gemeentebelang verdere vragen gesteld aan het college. De fractie van Gemeentebelang richt zich vooral op de gevolgen voor onze inwoners, nu en in de toekomst. Vervuiling in de grond trekt zich niks aan van een hek rond de vliegbasis, het is jammer als verschillende overheidsorganisaties op de hoogte zijn van de vervuiling, maar er is geen actie ondernomen. De inwoners van de Gemeente Gilze en Rijen kunnen van Gemeentebelang verwachten dat wij dit dossier niet los laten.

Vragen of reageren op dit artikel? Stuur een bericht naar maarten@gemeentebelang.org

Meedoenregeling verruimd

Gemeentebelang: belangrijk dat iedereen kan meedoen

Ook de politieke agenda kent een vakantie, maar tot we als raadsleden daar aan toe zijn staan er nog 2 belangrijke vergaderingen op de planning. In de reguliere raadsvergadering behandelen we jaarstukken van 2023 van onze gemeente. Wat hebben we allemaal bereikt en wat niet? Ook nemen we besluiten over onder andere een burgerinitiatief, de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening en de herinrichting van de Marijkestraat in Rijen.

Extra aandacht krijgt de aanpassing van de Meedoenregeling in Gilze en Rijen. De Meedoenregeling is een onderdeel van de bijzondere bijstand, en maakt het mogelijk dat iedereen in onze gemeente mee kan doen aan sport- ontspanning of culturele activiteiten.

In 2023 is er een armoedeonderzoek uitgevoerd, met als aanbeveling om de Meedoenregeling te verruimen.

De fractie van Gemeentebelang is tevreden met het voorstel van het college om een ruimhartiger sociaal beleid te gaan voeren waar het gaat om meedoen. Gemeentebelang raadslid Anthony Bisschops: ‘wij zijn trots op deze Meedoenregeling, we geven als gemeente geen geld weg, maar we maken het leven van onze meest kwetsbare inwoners een stukje makkelijker. Niet mee kunnen doen betekent dat je in een sociaal isolement kunt raken, dat moeten we proberen te voorkomen als gemeente’.

De fractie van Gemeentebelang: realisatie fysiek loket sociaal domein is hard nodig

Een aandachtspunt blijft volgens Gemeentebelang de vindbaarheid van de verschillende regelingen die de gemeente rijk is.  Onlangs is de website van de gemeente Gilze en Rijen vernieuwd, en bleken er helaas een paar regelingen niet meer zichtbaar te zijn. Gemeentebelang heeft toen direct aan de bel getrokken en gelukkig is de website weer op orde. Naast vindbaarheid op internet zou Gemeentebelang graag zien dat inwoners op meer manieren zich kunnen verdiepen in de verschillende regelingen. Vorig jaar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om een fysiek loket te openen voor inwoners met vragen over het hele sociale domein. Het is nog wachten op de realisatie van het fysieke loket, maar Gemeentebelang houdt de vinger aan de pols.

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht naar Anthony@gemeentebelang.org