Gemeentebelang: niet bezuinigen op lokale eigenheid.

Mooie kans voor Hulten na ontdekking Napoleonweg

Op zaterdag 7 september werd in Hulten de open dag voor de verbreding van de N282 en de N260a gehouden. De N282 wordt verbreed en de N260a aangepast. Voor geïnteresseerden en natuurlijk de inwoners uit Hulten was de open dag een mooie kans om meer te weten te komen over de werkzaamheden. Ook Gemeentebelang was erbij. Een bijzondere verrassing was de ontdekking van een stuk Napoleonweg onder het oude wegdek. Bij de herinrichting van Hulten is een stukje groen in de vorm van een parkje gepland op het punt waar de Napoleonweg is gevonden.

De Napoleonweg is gemaakt van basaltblokken en zandsteen, en liep vanaf Breda naar Den Bosch vanaf het einde van de 18e eeuw. Uniek voor deze oude rijksweg naar Breda is het fietspad dat later in 1902 langs deze weg kwam. Dit fietspad was het eerste vrijliggende en verharde fietspad van Nederland. Historisch gezien heeft het dorp Hulten dus altijd langs belangrijke verkeersaders gelegen.

Wat Gemeentebelang betreft blijft deze historische vondst behouden voor latere generaties om te bewonderen. Historische vondsten zoals deze komen niet vaak voor, dus als er zich een kans voordoet moeten we deze als gemeente pakken. Historisch erfgoed behouden kost echter wel geld. Helaas staat ook onze gemeente de komende jaren voor een financiële uitdaging. De gemeenteraad zal zich de komende maanden moeten gaan buigen over de vraag wat we als gemeente met het naderende ravijnjaar en dus het begrotingstekort gaan doen. Het ravijnjaar ontstaat doordat de landelijke overheid minder geld aan de gemeenten beschikbaar stelt.

Gemeentebelang vindt het als lokale partij belangrijk dat er niet bezuinigd wordt op juist dat wat onze 4 dorpen karakter geeft en uniek maakt. Investeren in het behoud van de Napoleonweg in Hulten past bij dit uitgangspunt dat wij graag lokale eigenheid willen behouden.  In de vergaderingen van de gemeenteraad zal Gemeentebelang hier dan ook op aandringen en initiatieven mee indienen.

Reageren op dit artikel? Stuur dan een bericht aan Maud, maud@gemeentebelang.org

Zomerreces voorbij, Gemeentebelang weer van start

Mooie intentieverklaring met de vliegbasis, aandacht voor belangen van inwoners blijft nodig

Na de zomervakantie is ook de lokale politiek in Gilze en Rijen weer begonnen. Onze gemeenteraadsleden begonnen het politieke seizoen met een mooie bijeenkomst waarin gemeente, omwonenden en de vliegbasis toelichting gaven op de op 31 augustus ondertekende intentieverklaring. Met de intentieverklaring vliegbasis Gilze en Rijen is er een nieuwe stap gezet om te komen tot een goed evenwicht tussen de overlast voor onze inwoners aan de ene kant, en zorgen dat de militaire taken van het Defensie Helikopter commando goed geoefend kunnen worden.

Gemeentebelang vindt het mooi om te zien dat na een proces van jaren, de gesprekken tussen omwonenden en defensie in gezamenlijkheid kunnen worden gevoerd. Uiteraard hoopt de fractie dat deze samenwerking doorgang vindt richting de toekomst. De intentieverklaring zal moeten landen in het nieuwe luchthavenbesluit. Heel concreet is Gemeentebelang blij dat er voor nieuwe inwoners van onze gemeente voortaan informatie beschikbaar komt, over wat het nou eigenlijk betekent om te wonen dichtbij een militaire vliegbasis. Een praktische maatregel die dicht bij de inwoners staat, daar houden wij van!

Naast afspraken over vliegbewegingen, zal Gemeentebelang scherp zijn op de nog te nemen maatregelen voor rattle noise, en de toelichting op de PFOS vervuiling die recentelijk ontdekt is. De vliegbasis neemt een groot gedeelte van het grondgebied van Gilze en Rijen in beslag, en we zullen er samen aan moeten werken dat we goede buren blijven.

Op zaterdag 7 september is Gemeentebelang weer aanwezig op het Wilhelminaplein in Rijen, je kunt daar een praatje maken met onze fractie- en commissieleden. Wil je reageren op dit artikel? Stuur een bericht naar fractie@gemeentebelang.org