Toiletbezoek kan niet wachten

Gemeentebelang: maak haast met het realiseren van openbare toiletten.

Op maandag 28 oktober heeft de gemeenteraad het definitieve ontwerp van het Wilhelminaplein in Rijen vastgesteld. Ook de fractie van Gemeentebelang heeft voor het ontwerp gestemd. Een mooi centrum is iets waar Rijen al heel lang op wacht. De gebouwen zijn klaar, nu de buitenruimte nog, wat Gemeentebelang betreft kan er niet snel genoeg begonnen worden met aanleggen.

Dat het nieuwe Wilhelminaplein en centrum een plek moet zijn voor iedereen staat vast. Er is veel aandacht besteed aan inclusie, want iedereen telt en doet mee. Al in 2021 heeft Gemeentebelang daarom een motie ingediend om te zorgen dat er openbaar toegankelijke toiletten komen, het liefst in alle kernen. Steeds meer mensen hebben last van klachten waarbij je snel een toilet wilt kunnen bezoeken. Een gedeelte van deze groep geeft aan dat het niet weten of er een toegankelijk toilet beschikbaar is, hen tegenhoudt om op pad te gaan. Bijna de hele gemeenteraad diende de motie van Gemeentebelang mee in, alleen GGR stemde tegen. Het realiseren van openbaar toegankelijke toiletten werd opgenomen in het inclusiebeleid. Een mooie stap.

Helaas ziet Gemeentebelang dat er 3,5 jaar later nog niks gerealiseerd is. De wens om tot een openbaar toilet te komen is echter onveranderd, en zelfs vastgesteld in beleid. ‘Aan een papieren werkelijkheid hebben we helaas niks’, geeft raadslid Maud van der Meer aan. ‘Daarom dienen we opnieuw een motie in om het college op te dragen aan de slag te gaan met het daadwerkelijk realiseren van een openbaar toegankelijk toilet. Bij toegankelijk hoort ook dat je niet hoeft te zoeken en vragen waar je naar de toilet kan, duidelijke bordjes zijn wat Gemeentebelang betreft onderdeel van een openbaar toegankelijk toilet’.De fractie van Gemeentebelang hoopt op net zoveel steun van andere partijen als 3,5 jaar geleden, want toiletbezoek kan soms niet wachten.

Reageren op dit artikel? Stuur een reactie naar maud@gemeentebelang.org

Gemeentebelang: niet alle bezuinigingen zijn hetzelfde.

Niet alleen ravijnjaar, maar ook nieuwe sporthal in Gilze kan zorgen voor lastenverzwaring inwoners.

De gemeenteraad staat de komende tijd voor een belangrijke keuze: bezuinigen we blindelings en leggen we de rekening bij onze inwoners, of durven we verder te kijken en kiezen we voor een toekomst die sociaal en duurzaam is?

Als gevolg van landelijke politie keuzes is 2026 een zogenaamd ravijnjaar: we krijgen minder geld van de staat en moeten dat zelf lokaal oplossen. Maar lokale keuzes hebben ervoor gezorgd dat de gemeente al in 2025 op zoek moet naar geld. De huidige coalitie van Kern’75, GGR en de PvdA koos na de verkiezingen voor de meest uitgebreide optie voor het vervangen van sporthal Achter de Tuintjes in Gilze. Als gevolg van deze keuze drukt de tijdelijke blaashal zwaar op de gemeentelijke financiën. Gemeentebelang is altijd tegenstander geweest van deze variant met 10cm extra sporthal, gouden dakgoten en regentuinen – het had veel goedkoper gekund en gaat voorbij aan de werkelijke sportbehoeften van onze inwoners.

In de vergadering van 7 oktober jl. heeft Maarten van Haperen namens Gemeentebelang duidelijk gemaakt dat wij niet mee bezuinigen in 2025 en dat onze inwoners niet moeten lijden onder de keuzes van de coalitie. Wat we wél doen, is verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst. We stoppen met spaarpotjes die het college gebruikt om de jaarrekening positief uit te laten pakken en verwerken het BTW-compensatiefonds zoals de provincie adviseert. Ook schrappen we posten zoals “onvoorzien”. Dit zijn slimme keuzes die ruimte scheppen in onze begroting, zonder dat we in het hart van onze samenleving snijden.

Daarmee is de kous vanaf 2027 helaas nog niet af. Onze prioriteiten zijn helder: de sociale voorzieningen blijven op peil. Deze voorzieningen zijn het fundament van onze lokale gemeenschap, en wij laten ze niet vallen. Ook verduurzaming blijft essentieel, zeker ook voor de toekomst van onze openbare ruimte. Ja, dat vraagt wellicht op termijn om hogere lasten, maar als dat nodig is om sociaal en duurzaam overeind te blijven, dan vinden wij dat een bespreekbare en eerlijke keuze. Wij verwachten een gemeente die op beide domeinen een actieve, regisserende rol inneemt en niet op kop, maar wel in de voorhoede loopt door zowel het proces te regisseren als inhoudelijk een standpunt in te nemen.

Samenvattend: Gemeentebelang kiest voor een sterke, sociale en lokale gemeente. We bezuinigen niet op het sociale hart van Rijen, Gilze, Molenschot en Hulten. We staan voor onze inwoners en richten ons op een toekomst waarin efficiëntie en duurzaamheid hand in hand gaan met sociale rechtvaardigheid.