Op werkbezoek in Heusden: “Anders inzamelen” voor nu en later
De gemeenteraad heeft besloten om anders te gaan inzamelen. We zamelen al gescheiden in, maar nog niet goed genoeg. Op dit moment heeft elke inwoner in onze gemeente jaarlijks 129 kilo restafval. En de landelijke doelstelling, VANG genoemd, geeft aan dat dit naar 100 kilo in 2020 moet, en zelfs naar 30 in 2025. Dat is nog een hele klus en daarvoor zijn nieuwe stappen nodig.
Dat is dus “anders inzamelen” geworden. Uit onderzoek blijkt dat dit systeem het beste past bij onze gemeente en dat hiermee de doelstellingen kunnen worden gehaald. Om meer te weten te komen over hoe het systeem werkt, organiseerde de gemeente een werkbezoek aan Heusden. Want in die gemeente zijn ze al in 2015 gestart met het anders inzamelen. Natuurlijk waren de raadsleden van Gemeentebelang nieuwsgierig naar de bevindingen en resultaten en dus gingen ze mee.
Het blijkt in Heusden goed te gaan. Tijdens een uitgebreide presentatie kwam het hele proces van invoeren tot uitvoeren aan bod. We hoorden over het overleg met inwoners over de plaatsen waar de containers moesten komen door middel van inloopavonden, over de controle, over monitoring, over omgevingsvervuiling (bijplaatsingen), loopafstanden en storingen. We hoorden de reacties van inwoners die twijfelden aan nut en noodzaak. Daarom was het goed te horen dat er in het dorp Drunen, na een korte proefperiode, een enquête is gehouden. Daaruit blijkt dat 56% van de dorpsbewoners tevreden was met het nieuwe systeem en dat 15% er neutraal tegenover stond. Een groot deel van de inwoners was blijkbaar na een korte tijd al gewend aan de nieuwe manier van inzamelen.
Maar vooral de resultaten van het anders inzamelen waren in deze gemeente indrukwekkend. De cijfers voorspellen dat al in het overgangsjaar 2017 een daling van het restafval met 39% wordt gerealiseerd! De inwoners van Heusdengaan hiermee van 168 kilo restafval terug naar 95 kilo per inwoner!.
Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan een container, om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Want ook voor de afvaldienst is er veel veranderd. Geen zakken meer die kapot gaan omdat er scherpe dingen in zitten, niet meer honderden keren per dag bukken. Het precisiewerk om een container uit de put te trekken kwam daarvoor in de plaats.
Gemeentebelang heeft veel geleerd tijdens dit nuttige bezoek. Het is goed om te zien dat een vergelijkbare gemeente zulke mooie resultaten heeft geboekt. En we kunnen ons voordeel doen met de Heusdense ervaringen. We weten dat wethouder Ariane Zwarts luistert naar de inwoners. Zo heeft ze er nu al voor gezorgd dat men kan blijven kiezen tussen een container 140 of 240 liter, dat er inloopavonden komen om de plaats van de containers met elkaar te bespreken. Ze heeft maatwerk beloofd voor ouderen en voor mensen met een beperking, er komen afvalcoaches en er wordt gezorgd voor toezicht en handhaving, bijplaatsingen worden binnen twee werkdagen opgeruimd en ze wil dat de tariefstelling op het huidige niveau blijft. Maar over dat laatste beslist de gemeenteraad in december.
Gemeentebelang heeft er vertrouwen in dat ook wij in Gilze en Rijen, met elkaar, de restafval kunnen terugbrengen naar minder dan 100 kilo. Dat is de afval waar we nu nog geen andere mogelijkheden voor hebben en die verbrand wordt. Al het andere afval kunnen we omzetten in herbruikbare materialen en producten. Dat doen we voor elkaar, voor de toekomst en voor de aarde, de plek waar we wonen. Want waar je woont, moet het goed zijn en blijven.
Houd je ons op de hoogte? We horen het graag. Klik op Contact.